dinsdag 10 november 2009

Reisnotities


Grijze lucht boven de Stille Oceaan. Een baai bij Devil's Slide, Californië. Zandstrand met rotsen.Langzame, bruinachtige golven. Bij de vloedlijn ontelbare pantsertjes van schelpdieren, krabbenpoten, tengels en meterslange, holle stengels van stierkelp, het snelstgroeiende wier van de wereld. Een eind verder een dode zeehond grijs en glad, het lichaam opgezwollen, alsof er volop water in zit. Zijn bek met scherpe witte tanden in een afstotende grijns. Geen vliegen, geen meeuwen, geen geur. Het beest is waarschijnlijk nog niet lang dood en pas aangespoeld. Er liggen ook oude boomstammen, gebleekt door het zoute oceaanwater. Op de hellingen van de kust vooral vetplanten,  hottentotvijgen. Dit is een steile en ruwe kust, soms zakken grote stukken helling de zee in. Men is ook bang dat binnenkort een gedeelte van de kustweg in de afgrond verdwijnt en daarom is men bezig met de bouw van een tunnel.

 

Bij Half Moon's Bay is een vissershaven. In het kalme grijze water zwemmen een zevental zeehonden rond. Pelikanen zitten op het dak van het kantoortje van de havenmeester op de uitkijk. De eerste vissersschepen zijn binnen, de Phyllis, de Jose Maria Jesus. Er worden tonijnen verkocht. Ze komen stijfbevroren uit het ruim en lijken op stalen bommen. We zien ook rode rotskabeljauw, een paar roggen en nogal wat  tongen en schollen. Wij kopen een platvis van ongeveer een kilo en laten die fileren. Er wordt daar bij de waterkant veel vis schoongemaakt. Bij de pier staan stalen tafels met waterkraantjes. Het afval wordt het havenwater ingegooid en daar hebben de pelikanen op zitten wachten. Ze duiken naar beneden, skiën met hun poten over het water en vechten om de stukjes vis en sliertjes ingewanden. Als ze iets te pakken hebben, eten ze het niet meteen op, maar ze bewaren het nog even in een soort vliezige zak die aan hun ondersnavel hangt.


B

 

zondag 8 november 2009

De V van vlinder.

 

Awater

Verschenen is het najaarsnummer van het poëzietijdschrift Awater.

In dit nummer een interview met Ramsey Nasr, en gesprek met Armando, een bespreking van het poëtisch werk van Gerrit Krol, een artikel over de dichtkunst van Gerrit Kouwenaar en verder nogal wat besprekingen van dichtbundels, onder andere van de bundel: Divan van Chalib, van Nachoem M. Wijnberg, Beroepsgeheim, van Catharina Blaauwendraad, Lofzang, van Jacob Groot,  Op zekere dag ziet u plotsklaps de ware liefde, van Wim Hofman,  Baaierd, van Henry Sepers, Onbeschut van Josef Deleu , enz. Er staat ook een artikel in van Rob Schouten over de gedichten van John Updike. Schouten vertaalde ook enkele gedichten van deze Amerikaanse schrijver.      

 

woensdag 4 november 2009

Terneuzen

De tentoonstelling bij Kunstuitleen in  Terneuzen is afgelopen, maar er is daar alweer een nieuwe activiteit.
Volgende week begint daar Een kleintje kunst, met een variatie aan beeldjes en schilderijen van verschillende makers.  

dinsdag 3 november 2009

U, T, Z, L, V, M.

De uil heeft nu definitief oortjes gekregen. Het tekeningetje moet afgedrukt worden op een stuk bladmuziek: een pianostuk voor kinderhanden. Ik moet nu nog een tijger (T) tekenen, een groep zwanen die naar het zuiden vliegen (Z), een libel en lieveheersbeestjes (L). Er is ook een stuk over vlinders (V), Ik heb drie muggen getekend, maar ze moeten  eigenlijk een zwerm vormen (M).      

De D van duizendpoot.